Vaippaan/housuihin kakkaaminen on taapero- ja leikki-ikäisillä lapsilla yleinen ja varsin harmitonkin pulma heidän opetellessaan vaipasta pois. Osalla lapsista potalle opettelu ei kuitenkaan onnistu toivotulla tavalla vaan lapsi valitsee potan sijaan vaipan. Yksi altistava tekijä on liian aikaisin tai liian myöhään aloitettu pottaharjoittelu. Lapsen signaalien tunnistaminen pottaharjoittelussa auttaa vanhempia hyödyntämään lapsen herkkyyskautta. Signaaleja ovat esimerkiksi sanallinen ilmaisu, tietyt ilmeet/eleet, yhtäkkinen kiinnostus pottaan ja tarve vetäytyä omaan rauhaan. Lapsen ollessa ilman vaippaa, hän osoittaa vessahädän tarpeen paremmin.

Pulma ei ole ainoastaan leikki-ikäisen vaan sitä voi esiintyä myös eskarilaisilla ja joskus jopa vanhemmillakin lapsilla. Kyse ei ole vessapelosta, jos lapsi kuitenkin käy pissalla normaalisti.

Kun lapsi kieltäytyy kakkaamasta pönttöön/pottaan, taustalla on yli puolessa tapauksista selkeä ummetus, jolloin kivulias kakkaaminen saa lapsen pelkäämään ja pidättämään. Ummetus on hoidettava tehokkaasti laksatiiveilla ja kakkaamisharjoituksilla aterioiden jälkeen, mutta huomioida samalla veden juominen ja ruokavalio. Kakkapaikka on kuitenkin aina vessa. Aluksi kakkaaminen voi ja saa tapahtua vaippaan ja vähitellen kakan pehmentyessä ja pelon lievetessä siirrytään pöntölle/potalle oikea asento huomioiden.

Osalla lapsista vaippaan kakkaaminen liittyy mustasukkaisuuteen nuorempia sisaruksia kohtaan ja näin ollen lapsi kakkaa vaippaan saadakseen hoivaa ja huomiota. Tähän auttaa useimmiten se, että lapsi saa vanhemman kahdenkeskistä yhdessäoloa sekä positiivista kannustusta vessa-asioihin. Tämä vaihe menee yleensä nopeasti ohi.

Normaalia uhmaikää selvästi voimakkaampi lapsen aggressiivinen käyttäytyminen ja vanhempien vastustus erilaisissa päivittäisissä toiminnoissa ( pukeminen, riisuminen, ruokailut, nukkumaanmenot, vessa-asiat yms ) liittyy vanhempien kyvyttömyyteen asettaa lapselleen selkeitä rajoja. Tällöin esim. perheneuvolasta saatava kasvatusapu ja tuki vanhemmille on tarpeen.

Pulman pitkittyessä ja kestäessä useita kuukausia, jopa vuosia hoito lähenee yhä enemmän perinteisen ummetuksen hoitoa, vaikka kakka ei koskaan olisikaan kovaa. Jatkuva pidättely opettaa suolelle väärän tavan varastoida kakkaa peräsuoleen, jolloin suoli laajenee ja tällöin myös normaali kakkahädän tunne häviää.

Lähde: Niemczyk J, Equit M, El Khatib D & von Gontard A. Toilet Refusal Syndrome in Preschool Children: Do Different Subtypes Exist? Journal of Pediatric Gastroentorology and Nutrition 2014;58:303-306.

No Comment

You can post first response comment.

Jätä kommentti

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter a message.