Miten tunnistan lapsen ummetuksen?
Ummetus ja tuhriminen
Ummetus on lapsilla hyvin yleinen ja koko ajan lisääntyvä vaiva, jonka ilmenemismuodot ja oireet vaihtelevat.
Lapsella voi olla kovia vatsakipuja tai ei mitään oireita, kakan koostumus voi vaihdella kovista papanoista ripuliin, lapsi voi käydä kakalla harvemmin kuin kerran viikossa tai useamman kerran päivässä.
Ruokailun yhteydessä tai jälkeen ilmenevä vatsakipu on usein merkki siitä, että suolessa on kakkakertymää ja/tai kakkamassat lähtevät liikkeelle, kun ruoka laittaa suolta liikkumaan. Joskus ummetuksen oireena on kastelu, kun täysi suoli painaa rakkoa. Myös tuhriminen on lähes aina oire ummetuksesta. Terveen lapsen kakkapulmat ovat lähes poikkeuksetta toiminnallisia ( yli 95% ) ja hyvin harvoin niiden taustalla on mitään elimellistä syytä tai ruoka-aineallergiaa. Kyseessä on ummetus, kun lapsella on yksi tai useampi seuraavista oireista, jotka ovat alle 4v kestäneet n kuukauden ja yli 4v kaksi kuukautta.
- vähemmän kuin kaksi kakalla käyntiä viikossa
- tuhrimista kerran viikossa (yleensä ohivuotoa kakkakertymän sivusta)
- kova kakka ja/tai kakkaaminen on kivuliasta
- kakan kertyminen suolistoon – ei tyhjene koskaan kunnolla, vaikeasti pyyhittävä tahmakakka
- peräsuolessa kakkaa (normaalisti pitäisi olla tyhjä)
- lapsen kokoon nähden suuret kertakakkamäärät (WC voi mennä tukkoon)
Ummetuksen / tuhrimisen hoito
Ummetuksen/tuhrimisen hoidossa on aluksi tärkeää saada kakka niin pehmeäksi/löysäksi, ettei kakkaaminen ole haasteellista eikä tee kipeää. Keskeistä ovat säännölliset ateriat päivän aikana kuidut huomioiden sekä riittävä veden juominen tasaisesti päivän aikana. Lisäksi on hyvä panostaa ruokailuhetken rauhallisuuteen ja erityisesti siihen, että ruoka pureskellaan hyvin, mikä auttaa ruuan sulamiseen. Lapsen on hyvä opetella säännöllinen kakka-aika päivärutiiniksi, jolloin rauhallinen yritys 5-10 minuuttia ilman muuta tekemistä. Tällainen aika voisi olla esim. noin 20 – 30 minuuttia päivällisen jälkeen. Hyvä ja rento asento on tärkeä. Koroke jalkojen alla on välttämätön. Lapsen jalkojen tulee olla tukevasti jakkaralla, istuma-asento etukumara, kädet jalkojen päällä, ei kiinni pöntön reunoilla.
- kakka-aika aamupalan, lounaan tai päivällisen jälkeen olipa hätä tai ei
- 5 ateriaa päivässä, pääateriat lautasmallin mukaisesti
- vältä liiallista sokerin ja rasvan käyttöä (esim. sokerimurot, mehut, pasteijat)
- suosi kokojyvätuotteita, tummia riisejä ja pastoja( kuitua vähintään 6g/100g)
- maitoa ja maitotuotteita 4-5dl/pv (hapanmaitotuotteet ystävällisempiä vatsalle)
- lasillinen vettä joka aterialla – yli 5v määränä jo 2 dl/ateria
- kannustakaa lasta liikkumaan
Nämä voisivat kiinnostaa sinua:
Kakkalista
Vessa-aikataulu + vesi
Lääkehoito
Makrogoli-valmiste (esim. Pegorion, Pegulos tai Movicol) on turvallinen apuaine ja useimmille lapsille tarpeellinen. Sitä saa apteekista ilman reseptiä. Makrogolin vaikutus perustuu sen kykyyn sitoa itseensä vettä, jonka se kuljettaa paksusuolen loppuosaan. Sitä kannattaa aluksi ottaa reilusti isommalla annoksella (1 – 1.5 – 2g/kg), jotta kakka olisi pehmeää ja tulisi helposti eikä pidättely ja panttaaminen näin ollen olisi mahdollista. Tämä saattaa johtaa siihen, että ensimmäisinä viikkoina voi tulla kakkavahinkoja ja kakka voi olla hyvinkin löysää, kun suolen loppuosassa olevien kertymien ohi tulee löysempää kakkaa ( ohivuotoa ) joskus hyvinkin runsaasti. Tällöin annosta ei pidä vähentää vaan hyvin herkästi jopa lisätä.
Muistathan, että makrogoli sekoitetaan aina nesteeseen – niin ”ohueen”, että sen voisi halutessaan imeä pillillä. Jos haluat sekoittaa sen maitoon, niin anna sen ensin liuota pieneen vesimäärään ja kaada päälle maito. Näin ei ainakaan synny ”paakkuja” nesteeseen.
- makrogolin käyttöaika on vähintään yhtä pitkä kuin ummetuksen kesto ( mieluummin x 2 ummetuksen kesto )
- makrogoli on turvallinen isollakin annoksella
- suoli ei totu siihen vaan keskeistä on lapsen oma opettelu kakkaamaan kunnolla
- makrogolia ei pidä koskaan lopettaa kerralla vaan aikanaan vähennykset hyvin maltillisesti 3-6g kerralla käytetystä annoksesta riippuen. Vähennetyllä annoksella seurataan tilannetta 2 – 3 kuukautta ennen seuraavaa vähennystä. Mikäli kakkaamiskerrat vähenevät tai takapakkia ilmenee muutoin, paluu pikimmiten edeltäneeseen annokseen. Ennenkuin mietit vähennystä, kakkaamisten on pitänyt onnistua päivittäin ilman tuhrimista ja kakan olla helposti pyyhittävää ainakin ( 3 )- 6 – 12 kk (riippuen ummetuksen kestosta). Vähennyksiä ei siis ole syytä miettiä heti, kun kuukausi on sujunut hyvin. Liian nopeasti tapahtuvat vähennykset tuovat takuuvarmasti takapakkia. Ja uskallathan käyttää reiluja annoksia ummetuksen hoidossa, koska liian pienillä annoksilla hoito kestää ja kestää eikä edistymistä saada aikaan. Ummetuksen hoito ei ole koskaan mikään pikamatka vaan ennemminkin maraton vaatien johdonmukaisuutta, kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä. Mutta sinä onnistut siinä aivan varmasti.
- En tiedä, kuinka isoilla kirjaimilla pitäisi vielä kirjoittaa tuo, että ÄLKÄÄ MISSÄÄN TAPAUKSESSA LOPETTAKO LAKSATIIVIN KÄYTTÖÄ, KUN TILANNE NÄYTTÄÄ HYVÄLTÄ. ÄLKÄÄ EDES VÄHENTÄKÖ SIINÄ VAIHEESSA, SILLÄ TILANNE KYLLÄ KOSTAUTUU HANKALAMPANA. Laksatiivia ei käytetä kuuriluonteisesti vaan ummetuksen hoito kestää ainakin 2 x niin kauan kuin ummetuskin on kestänyt. Mitä pitkäjänteisempiä/kärsivällisempiä jaksatte olla, sitä varmemmin pääsette toivottuun lopputulokseen. ( tämä lisäys marraskuu -23/rko)
Mitä voin vanhempana tehdä?
Lapsi tarvitsee hellän napakkaa ja määrätietoista, mutta lempeän kannustavaa tukea. Kun ohjaat lasta vessaan, älä kysy onko hätä vaan sano, että nyt on aika ja silloin mennään rauhassa yrittämään mielellään joka aterian jälkeen. Hyvä ajankohta ”yritykselle” on noin 20 – 30 minuuttia ruokailun jälkeen eli ei siis suoraan ruokapöydästä. Jos ponnistaminen on ”hukassa”, ottakaa avuksi esim. saippuakuplien puhaltelu tai muun vatsaavan puhaltelu (höyhen, ilmapallo tms). Tällöin tulee ”puolivahingossa käyttäneeksi juuri niitä lihaksia, joita kakkaamisessakin tarvitaan.
Mistä voin hakea apua?
Jos kotikonstit eivät riitä ja asia huolestuttaa sinua, ota lapsen kakkapulmat puheeksi neuvolassa tai kouluterveydenhuollossa. Sieltä saat lisäohjeita ja/tai tarvittaessa lähetteen erikoissairaanhoitoon.
Vaippaankakkaajat
Yleensä lapsi oppii kakkamaan pottaan/pönttöön 4 ikävuoteen mennessä. Mikäli lapsi ei uskalla kakata pottaan vaan tekee sen mieluummin vaippaan, taustalla on useimmiten pidättelyn seurauksena syntynyt ummetus ja siitä johtuva kivulias kakkaaminen. Lapsi alkaa panttaamaan kakkaa ja hakeutuu usein omaan rauhalliseen paikkaansa kakkaamaan ”omassa tahdissaan” ja itselleen parhaiten sopivassa asennossa.
Yleensä tämä tapahtuu seisaalteen, konttausasennossa tai jopa istuen, jolloin kakkarata ei pääse tyhjenemään kunnolla ( kyykkyasento olisi parempi ) ja näin ollen sen loppuosassa on aina kakkakertymää. Mitä kauemmin kakka suolen loppuosassa ”odottelee pois pääsyä” sitä suuremmaksi ja kuivemmaksi se muuttuu nesteen imeytyessä siitä pois. Monet lapset puhuvat tällöin ”piikkikakasta”.
Lasta ei pidä pakottaa potalle vaan tärkeintä on saada kakka niin pehmeäksi/löysäksi, ettei kakkaaminen satu eikä pidätteleminenkään onnistu. Tähän pyritään aiemmin mainittujen säännöllisen kuitupitoisen ruokailun ja riittävän veden juomisen avulla, mutta äärimmäisen harvoin ne yksin auttavat pidättelystä pois vaan avuksi tarvitaan laksatiivia reilulla annoksella. Säännöllinen kakalle ohjaus ruokailun jälkeen on tarpeen, vaikka kakka siis tulisikin vaippaan. Pyrkikää pitämään kiinni siitä, että kakkapaikka on vessa ja asento mielellään kyykyssä. Makrogol on hyvä ottaa hoitoon mukaan varsin nopealla aikataululla sekä riittävän isolla annoksella.
Potalle ohjaukset kannattaa tehdä vasta sitten, kun kakkaaminen sujuu ilman pelkoa ja lapsi on oppinut luottamaan itseensä. Pottaharjoitukset voi aloittaa ensin vaipan kanssa. Sen alkaessa sujua, vaippaan voi tehdä reiän ja kokeilla, onnistuisiko kakkaaminen näin. Useimmiten se onnistuu ja lapsi ei enää vaippaa turvakseen halua.
Kannattaa muistaa myös, että laksatiivin käyttö aloitetulla annoksella jatkuu ainakin niin kauan kuin kakkaamiset ovat onnistuneet pottaan päivittäin tai ainakin x 6 viikossa mielellään kuuden kuukauden ajan. Siinä vaiheessa voi alkaa annostusta vähentää maltillisesti ja seurata tilannetta aina pari kolme kuukautta ennen kuin uutta vähennystä suunnittelee. Mikäli kakkaamiset alkaavat harventua ja pidättelyä alkaa ilmetä uudelleen, paluu edeltäneeseen annokseen. Kaiken aikaa kuitenkin tärkeää huolehtia säännöllisistä päivittäisistä kakalle ohjauksista ruokailun jälkeen.
Lapsille hauska ”video” Yle Areenassa nimeltään Ummetus. Tutustukaa myös https://www.eric.org.uk/videos ja siellä erityisesti The Poo in You
rkoppeli 9/22
Muutamia kirjaehdotuksia asiaan liittyen:
Raisa Cacciatore, Susanne Ingman-Friberg, Henriikka Kangaskoski : Pipunan vessarauha Minulla on oikeus vessarauhaan, Publiva Oy/Lasten Keskus 2022 Suositus erityisesti lasten parissa työskenteleville
Sophia J. Ferguson: Stool withholding What To Do When Your Child Won’t Poo! Macnaughtan Books London, United Kingdom ( on tilattavissa esim Adlibriksesta ) Erityinen suositus
Davis: Äänekäs pottakirja, viisi helppoa vaihetta potan käytön opetteluun. Bonnier kirjat, 2014
Andrea Mills: Ei voi olla totta! Kakka! Otava, 2020
Rekiaro (suom.):POTTA supersankari – isojen poikien housut jalkaan. Gummerus Kustannus Oy
Rekiaro (suom.): POTTA satuprinsessa – söpöt pikkuhousut jalkaan. Gummerus Kustannus Oy
Roberts & Wildish: Pyyhkimään. Kustannusosakeyhtiö Nemo, 2011
Sirett: Kipin kapin potalle. Kustannusosakeyhtiö Tammi, 2011