Miten tunnistan lapsen ummetuksen?
Lasten ummetus
Ummetus on lapsilla hyvin yleinen ja koko ajan lisääntyvä vaiva, jonka ilmenemismuodot ja oireet vaihtelevat. Se on usein myös hyvin alidiagnosoitu eikä sen tuomaa kuormittavuutta koko perheen, puhumattakaan lapsen elämään, osata ottaa aina niin vakavasti kuin pitäisi. Toisin sanoen lapsen kakkapulmaa usein vähätellään ja hoidon tehokasta aloittamista pitkitetään. Täytyy toki myöntää, että huomattavaa parannusta tämän suhteen on viime vuosina tapahtunut.
Eri lähteiden mukaan lasten ummetuksen yleisyys vaihtelee 5-27%. Se vaihtelee myös eri ikäryhmissä esiintyvyyshuipun ollessa noin 2-4-vuotiaiden kohdalla. Vaiheessa, jolloin pottaharjoitukset ovat alkaneet.
Yli 90% lasten ummetuksesta katsotaan olevan toiminnallista eli syy ei ole elimellinen eikä myöskään ruoka-aineallergiasta johtuva. Vain noin 5-10%:lla syy voi olla elimellinen, mikä useimmiten ilmenee jo hyvin varhain syntymän jälkeen.
_______________________________________________________________________________________________________________
Syitä lapsen ummetukseen
Ruokavalio on yksi tärkeä tekijä ummetuksen synnyssä. Ruokavalion pitäisi sisältää runsaasti niin täysjyväviljasta kuin hedelmistä, marjoista sekä vihanneksistakin saatavaa kuitua. Lautasmalli on hyvä muistaa ja opettaa lapsellekin.
Riittämätön nesteiden saanti vaikuttaa myös merkittävästi ummetuksen syntyyn. Tärkein juoma on vesi ja sitä pitäisi juoda joka aterialla. Makeita juomia kannattaa välttää ja maitotuotteitakin riittää n 5dl päivässä. Samoin liikunnan puute ruutuajan viedessä yhä enemmän lasten vapaa-ajasta vaikuttaa vatsan hitaaseen toimintaan.
Psyykkisiä tekijöitä ei voi unohtaa. Koulun/päiväkodin vaihtuminen, jolloin ”vessan paikka” ja kaveritkin vaihtuvat, voi aiheuttaa sen, että lapsi alkaa arastella vessaan menoa alkaen pidätellä. Tällöin ”kakka-aika” menee ohi ja mikäli näitä päiviä on useampia, sitä haastavammaksi kakkaaminen muodostuu, aiheuttaen myös kipua.
Juhlapyhät herkkuineen sekä infektiot (kuume, vatsatauti yms.) voivat myös altistaa ummetuksen kehittymiselle. Infektiot siksi, koska tällöin nesteen tarve aina entisestään lisääntyy.
Pulloruokinnasta kiinteisiin siirtyminen on vauvaiässä ummetuksen alkamiselle altistava vaihe.
________________________________________________________________________________________________________________
Ummetuksen diagnosointi
Ummetuksen diagnosoinnin avuksi on luotu monikansallisen työryhmän laatimat Rooma III kriteerit. Niiden mukaan kyse on ummetuksesta, mikäli lapsella on yksi tai useampi seuraavista oireista ja jotka alle 4 v:lla ovat kestäneet kuukauden ja yli 4 v:lla kaksi kuukautta.
- vähemmän kuin kaksi kakalla käyntiä viikossa
- tuhrimista kerran viikossa (yleensä ohivuotoa kakkakertymän sivusta)
- kova kakka ja/tai kakkaaminen on kivuliasta
- kakan kertyminen suolistoon – ei tyhjene koskaan kunnolla, vaikeasti pyyhittävä tahmakakka
- peräsuolessa kakkaa (normaalisti pitäisi olla tyhjä)
- lapsen kokoon nähden suuret kertakakkamäärät (WC voi mennä tukkoon)
Oma kokemukseni on, että myös ripuli voi olla merkki ummetuksesta. Olen vuosien varrella tavannut useitakin lapsia, joilla on ollut hankala ripuli jo pidemmän aikaa ja loppujen lopuksi kyse on ollut haastavasta ummetuksesta. Tällöin löysää, hyvin löysää kakkaa tuli runsaana ohivuotona kovan kakkakertymän ohitse. Ummetuskakan haju on erittäin voimakas ja tarttuva ja tuhrimisjälkiä on haastavaa saada pesussa pöksyistä pois.
Ruokailun jälkeinen vatsakipu on usein myös merkki ummetuksesta. Kipu yleensä helpottuu, kun lapsi saa kakattua.
On hyvä muistaa, että joskus kastelu voi olla ensimmäinen merkki siitä, että kakkaradalla on ruuhkaa. Tällöin täysinäinen ”kakkarata” painaa pissarakkoa aiheuttaen kastelun ja hyvin usein myös sen, ettei pissarakko pääse tyhjenemään täysin. Näin ollen lapsi saattaa ”ravata” vessassa hyvinkin tiheään.
______________________________________________________________________________________________________________
Ummetuksen ensisijainen hoito
Ummetuksen hoidossa on tärkeää saada kakka niin pehmeäksi/löysäksi, että kakkaaminen onnistuu helposti ilman kipua ja pelkoa. Keskeistä ovat säännölliset ateriat päivän aikana kuidut huomioiden (lautasmalli!!!). Lisäksi on hyvä panostaa ruokahetkien rauhallisuuteen ja erityisesti siihen, että ruoka pureskellaan hyvin.
Lapsen on hyvä opetella säännöllinen kakka-aika päivärutiiniksi jonkin pääaterian jälkeen. Koululaisella se varmaan olisi päivällisen jälkeen. Noin 20-30 minuuttia ruokailun jälkeen on hyvä mennä yrittämään noin 5-10 minuutiksi. Silloin unohdetaan kännykät, lehdet yms olohuoneen puolelle. Tästä yrityksestä on syytä pitää kiinni, vaikkei kakkahätä tuntuisikaan. Näin ollen se vaatii myös vanhemmilta hellän napakkaa otetta.
Hyvä, rento pöntöllä istumisasento on tärkeä. Lapsen jalkojen tulee olla tukevasti pikkujakkaran päällä olipa lapsi minkä ikäinen tahansa. Pienemmillä lapsilla jakkaran tulee olla riittävän korkea, että siinä saa etukumaran asennon, käsivarret reisiin nojaten. Käsiä ei pidetä pöntön reunoilla. Monet lapset ovat sitä mieltä, etteivät he jakkaraa tarvitse vaan se on pikkulasten juttu. Tosiasia on kuitenkin, että myös aikuisilla olisi hyvä olla pikkujakkara jalkojen alla. Tiedän monen aikuisenkin vessa-asioinnin helpottuneen sen avulla. Potalla istuessa asento on lähes poikkeuksetta hyvä.
______________________________________________________________________________________________________________
Muistathan nämä
- kakka-aika aamupalan, lounaan tai päivällisen jälkeen olipa hätä tai ei
- 5 ateriaa päivässä, pääateriat lautasmallin mukaisesti
- vältä liiallista sokerin ja rasvan käyttöä (esim. sokerimurot, mehut, pasteijat)
- suosi kokojyvätuotteita, tumma riisiä ja pastaa( kuitua vähintään 6g/100g)
- maitoa ja maitotuotteita 4-5dl/pv (hapanmaitotuotteet ystävällisempiä vatsalle)
- lasillinen vettä joka aterialla – yli 5v määränä jo 2 dl/ateria
- kannustakaa lasta liikkumaan
Nämä voisivat kiinnostaa sinua:
Kakkalista
Vessa-aikataulu + vesi
Ummetuksen lääkehoito
Makrogoli-valmiste (esim. Pegorion, Pegulos tai Movicol) on turvallinen apuaine ja useimmille lapsille tarpeellinen. Sitä saa apteekista ilman reseptiä. Makrogolin vaikutus perustuu sen kykyyn sitoa itseensä vettä, jonka se kuljettaa paksusuolen loppuosaan. Pakkauksessa olevat ohjeelliset annostukset ovat alkuvaiheessa liian pieniä. Sitä kannattaa aluksi ottaa reilusti isommalla annoksella (1 – 1.5 – 2g/kg), jotta kakka olisi pehmeää ja tulisi helposti eikä pidättely/panttaaminen näin ollen olisi mahdollista. Tämä saattaa johtaa siihen, että ensimmäisinä viikkoina ilmenee kakkavahinkoja ja kakka voi olla hyvinkin löysää, kun suolen loppuosassa olevien kertymien ohi tulee löysempää kakkaa ( ohivuotoa ) joskus hyvinkin runsaasti. Tällöin annosta ei pidä vähentää vaan hyvin herkästi jopa lisätä.
________________________________________________________________________________________________________________
Lääkkeen käytössä huomioitavaa
Sekoita Makrogoli aina nesteeseen – niin ”ohueen”, että sen voisi halutessaan imeä pillillä. Ei siis esimerkiksi jugurttiin tai ruokaan. Jos haluat sekoittaa sen maitoon, niin anna sen ensin liuota pieneen vesimäärään ja kaada päälle maito. Näin ei synny ”paakkuja” nesteeseen.
- Makrogolin käyttöaika on vähintään yhtä pitkä kuin ummetuksen kesto ( mieluummin x 2 ummetuksen kesto )
- Makrogoli on turvallinen isollakin annoksella
- Suoli ei totu siihen vaan keskeistä on lapsen oma opettelu kakkaamaan rauhallisesti yrittäen
- Makrogolia ei pidä koskaan lopettaa kerralla vaan aikanaan vähennykset hyvin maltillisesti. Käytetyn annoksen mukaan 3-6g kerralla. Vähennetyllä annoksella seurataan tilannetta 2 – 3 kuukautta ennen seuraavaa vähennystä. Mikäli kakkaamiskerrat vähenevät tai takapakkia ilmenee muutoin, paluu pikimmiten edeltäneeseen annokseen.
- Ennen kuin mietit vähennystä, kakkaamisten on pitänyt onnistua päivittäin ilman tuhrimista ja kakan olla helposti pyyhittävää ainakin 6 – 12 kk (riippuen ummetuksen kestosta). Vähennyksiä ei siis ole syytä miettiä heti, kun kuukausi on sujunut hyvin. Liian nopeasti tapahtuvat vähennykset tuovat takuuvarmasti takapakkia. Uskallathan käyttää reiluja annoksia ummetuksen hoidossa, koska liian pienillä annoksilla hoito ei edisty. Suoli ei lääkkeeseen totu eikä suoli ”veltostu”, kuten usein pelätään. Lääkkeen käyttö on turvallista.
- Ummetuksen hoito ei ole koskaan mikään pikamatka vaan ennemminkin maraton vaatien johdonmukaisuutta, kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä. Mutta sinä ja lapsesi onnistutte siinä aivan varmasti.
- Laksatiivia ei käytetä kuuriluonteisesti esimerkiksi vain kahden viikon ajan vaan käyttöaika on lähes poikkeuksetta pitkä. Mitä kärsivällisempiä, johdonmukaisempia jaksatte olla, sitä varmemmin pääsette pysyvään, toivottuun lopputulokseen ja viimein luopumaan laksatiivin käytöstä.
________________________________________________________________________________________________________________
Muuta muistettavaa
Lapsi tarvitsee hellän napakkaa ja määrätietoista, mutta lempeän kannustavaa tukea. Kun ohjaat lasta vessaan, älä kysy, onko hätä (heillä ei ole koskaan) vaan sano, että nyt on vessa-aika ja silloin mennään rauhassa yrittämään. Aluksi mielellään joka aterian jälkeen ja vähitellen löytyy se oma kakkarytmi.
Kuten aiemmin kirjoitin, niin hyvä kakka-aika on jonkin pääaterian jälkeen. Ei suoraan ruokapöydästä vaan noin 20-30 minuuttia ruokailun jälkeen. Mikäli ponnistaminen on ”hukassa”, avuksi voi ottaa saippuakuplien tai muun vastaavan puhaltelun (höyhen, ilmapallo tms.). Tällöin tulee ”puolivahingossa” käyttäneeksi juuri niitä lihaksia, joita kakkaamisessakin tarvitaan.
________________________________________________________________________________________________________________
Miksi hoito ei tuota tuloksia
Useimmiten syynä on malttamattomuus. Ei jakseta pitää kiinni jokapäiväisistä kakkayrityksistä lapsen sanoessa, ettei hänellä ole kakkahätä.
Veden juominen saattaa unohtua ja varsinkin koululaisten kohdalla niin juomisista kuin vessarutiineistakin kiinni pitäminen tuovat haasteita.
Hyvin herkästi saattaa käydä myös niin, ettei lapsi malta keskeyttää kivoja leikkejä/jättää kavereita hetkeksi, mennäkseen kakkayritykselle. Hän alkaa pidätellä ja näin pulmat alkavat pian uudelleen.
Unohdetaan sovitut, hoitoon liittyvät asiat, kun kaikki alkaa alussa sujua hyvin. Lopetetaan laksatiivin käyttö ja jokunen viikko saattaa mennäkin hyvin, mutta sittenpä kakkakertymää on alkanut vähitellen kertyä ja ollaan lähtötilanteessa.
Onko laksatiivin käytöstä luovuttu, kun lapsi sanoo sen maistuvan pahalle? Käykö muidenkin lääkkeiden kohdalla samoin? Itse asiassa esim. Pegorion on mauton ja todistetusti esim. pidetyissä kakkakouluissa lapset eivät edes huomanneet juovansa Pegorionia, vaikka aamulla olivat yhteen ääneen valittaneet, miten pahaa se on. Heillä oli ruokailun yhteydessä lasi vettä ja lasi ”Pegorion-vettä”. Molemmat maistuivat lasten mukaan samalta, kun sitä heiltä tiedusteltiin.
Kun ongelmat palaavat, ollaan herkästi sitä mieltä, että nyt lasta pitää tutkia enemmän. Tällöin on hyvä istahtaa ja miettiä, olemmeko tehneet kaiken, kuten hoitotahon kanssa sovittiin. Pidimmekö kiinni sovituista hoitolinjoista, soittoajoista vai unohtuivatko ne, koska kaikki näytti aluksi menevän niin hyvin.
________________________________________________________________________________________________________________
Huolettaa edelleen
Mikäli kotikonstit eivät riitä ja asia huolestuttaa sinua, ota yhteys lääkäriin ja/tai neuvolaan/kouluterveydenhuoltoon. Sieltä saat aina lisäohjeita ja tarvittaessa lähetteen erikoissairaanhoitoon.
________________________________________________________________________________________________________________
Vaippaankakkaajat
Yleensä lapsi oppii kakkamaan pottaan/pönttöön 4 ikävuoteen mennessä. Mikäli lapsi ei uskalla kakata pottaan vaan tekee sen mieluummin vaippaan, taustalla on useimmiten pidättelyn seurauksena syntynyt ummetus ja siitä johtuva kivulias kakkaaminen. Lapsi alkaa panttaamaan kakkaa ja hakeutuu usein omaan rauhalliseen paikkaansa kakkaamaan ”omassa tahdissaan” ja itselleen parhaiten sopivassa asennossa.
Yleensä tämä tapahtuu seisaalteen, konttausasennossa tai jopa istuen, jolloin kakkarata ei pääse tyhjenemään kunnolla ( kyykkyasento olisi parempi ) ja näin ollen sen loppuosassa on aina kakkakertymää. Mitä kauemmin kakka suolen loppuosassa ”odottelee pois pääsyä” sitä suuremmaksi ja kuivemmaksi se muuttuu nesteen imeytyessä siitä pois. Monet lapset puhuvat tällöin ”piikkikakasta”.
Lasta ei pidä pakottaa potalle vaan tärkeintä on saada kakka niin pehmeäksi/löysäksi, ettei kakkaaminen satu eikä pidätteleminenkään onnistu. Tähän pyritään aiemmin mainittujen säännöllisen kuitupitoisen ruokailun ja riittävän veden juomisen avulla, mutta äärimmäisen harvoin ne yksin auttavat pidättelystä pois vaan avuksi tarvitaan laksatiivia reilulla annoksella. Säännöllinen kakalle ohjaus ruokailun jälkeen on tarpeen, vaikka kakka siis tulisikin vaippaan. Pyrkikää pitämään kiinni siitä, että kakkapaikka on vessa ja asento mielellään kyykyssä. Makrogol on hyvä ottaa hoitoon mukaan varsin nopealla aikataululla sekä riittävän isolla annoksella.
Potalle ohjaukset kannattaa tehdä vasta sitten, kun kakkaaminen sujuu ilman pelkoa ja lapsi on oppinut luottamaan itseensä. Pottaharjoitukset voi aloittaa ensin vaipan kanssa. Sen alkaessa sujua, vaippaan voi tehdä reiän ja kokeilla, onnistuisiko kakkaaminen näin. Useimmiten se onnistuu ja lapsi ei enää vaippaa turvakseen halua.
Kannattaa muistaa myös, että laksatiivin käyttö aloitetulla annoksella jatkuu ainakin niin kauan kuin kakkaamiset ovat onnistuneet pottaan päivittäin tai ainakin x 6 viikossa mielellään kuuden kuukauden ajan. Siinä vaiheessa voi alkaa annostusta vähentää maltillisesti ja seurata tilannetta aina pari kolme kuukautta ennen kuin uutta vähennystä suunnittelee. Mikäli kakkaamiset alkaavat harventua ja pidättelyä alkaa ilmetä uudelleen, paluu edeltäneeseen annokseen. Kaiken aikaa kuitenkin tärkeää huolehtia säännöllisistä päivittäisistä kakalle ohjauksista ruokailun jälkeen.
Lapsille hauska ”video” Yle Areenassa nimeltään Ummetus. Tutustukaa myös https://www.eric.org.uk/videos ja siellä erityisesti The Poo in You
Muutamia kirjaehdotuksia asiaan liittyen:
Raisa Cacciatore, Susanne Ingman-Friberg, Henriikka Kangaskoski : Pipunan vessarauha Minulla on oikeus vessarauhaan, Publiva Oy/Lasten Keskus 2022 Suositus erityisesti lasten parissa työskenteleville
Sophia J. Ferguson: Stool withholding What To Do When Your Child Won’t Poo! Macnaughtan Books London, United Kingdom ( on tilattavissa esim Adlibriksesta ) Erityinen suositus
Davis: Äänekäs pottakirja, viisi helppoa vaihetta potan käytön opetteluun. Bonnier kirjat, 2014
Andrea Mills: Ei voi olla totta! Kakka! Otava, 2020
Rekiaro (suom.):POTTA supersankari – isojen poikien housut jalkaan. Gummerus Kustannus Oy
Rekiaro (suom.): POTTA satuprinsessa – söpöt pikkuhousut jalkaan. Gummerus Kustannus Oy
Roberts & Wildish: Pyyhkimään. Kustannusosakeyhtiö Nemo, 2011
Sirett: Kipin kapin potalle. Kustannusosakeyhtiö Tammi, 2011