Lapsen aloittaessa ensimmäisen luokkansa, vanhemmilla on monenmoisia huolia ja ihan varmasti myös iloja lapsen kouluun menoon liittyen. Mikäli lapsella on kastelua, vanhempia jännittää, miten lapsi pärjää, aletaanko häntä kiusata, ehtiikö hän vessaan, huomaavatko toiset kastelun jne. jne. Lapsi itse ei välttämättä näe asiaa niinkään haasteellisena, joten älkäämme vanhempina maalatko asiasta kovin suurta mörköä.

Miten sitten kannattaa valmistautua? Ensinnäkin kannattaa olla rohkeasti yhteydessä opettajaan ja kertoa hänelle – yhdessä lapsen kanssa – kastelu/ummetuspulmasta. Myös siitä, miten sitä on hoidettu ja hoidetaan. Voitte yhdessä sopia, mikä on se muille huomaamaton ele/merkki, jolla opettaja voi muistuttaa lasta vessaan menosta. Tämä erityisesti ruokailun jälkeen ja ennen kotiin/iltapäiväkerhoon lähtöä. Usein kaikista haasteellisinta lapselle saattaa olla pyytää kavereiden kuullen päästä vessaan. Tämän vuoksi lapsella voi olla opettajalle oma merkkinsä, jolla hän ilmaisee, että haluaa mennä vessaan kesken tunnin.

Opettajalle on hyvä esittää myös toive, että hän muistuttaisi kaikkia lapsia juomaan vettä esim. aina välitunnilta tullessa. Veden juominen on jokaiselle lapselle tärkeää ja näin siitä tulisi yhteinen juttu, johon opettaja itsekin omalla käyttäytymisellään näyttäisi esimerkkiä.

Jokaisen lapsen kohdalla yksityisyys ja vessarauha on tärkeää. Jos häirintää/kiusaamista ilmenee, siihen pitää puuttua heti.

Reppuun on hyvä pakata koulutarvikkeiden lisäksi juomapullo, varapikkarit/kalsarit muovipussiin ja muovipussi myös mahdollisesti kastuneille/tuhriintuneille housuille. Rohkaiskaa lasta kertomaan aikuiselle, mikäli hän tarvitsee apua vessa-asioissa ja erityisesti, rohkaiskaa häntä käymään vessassa. Ne käynnit helposti unohtuvat kaikkien kivojen uusien asioiden/kavereiden kanssa touhutessa.

Lapsi tarvitsee tukea ja kannustusta – jokaisesta koulupäivästä löytyy iloisia asioita ja nimenomaan niitä kannattaa nostaa aina esiin päivän päätyttyä.

Turvallista koulun alkua

8/23 riittakoppeli

No Comment

You can post first response comment.

Jätä kommentti

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter a message.