Miten tulla kakka-autojen formulakuskiksi?

Ummetus ja tuhriminen

Ummetus on lapsilla yleinen ja yleistyvä vaiva, jonka ilmenemismuodot ja oireet vaihtelevat. Lapsella voi olla kovia vatsakipuja tai ei mitään oireita, kakan koostumus voi vaihdella kovista papanoista ripuliin, lapsi voi käydä kakalla harvemmin kuin kerran viikossa tai useamman kerran päivässä. Ruokailun yhteydessä tai jälkeen ilmenevä vatsakipu on usein merkki siitä, että suolessa on kakkakertymää ja/tai kakkamassat lähtevät liikkeelle, kun ruoka laittaa suolta liikkumaan. Joskus ummetuksen oireena on kastelu, kun täysi suoli painaa rakkoa. Myös tuhriminen on lähes aina oire ummetuksesta. Terveen lapsen kakkapulmat ovat lähes aina toiminnallisia ja hyvin harvoin niiden taustalla on mitään elimellistä syytä tai ruoka-aineallergiaa. Kyseessä on ummetus, kun lapsella on yksi tai useampi seuraavista oireista:

 • vähemmän kuin kolme kakalla käyntiä viikossa
 • tuhrimista kerran viikossa (yleensä ohivuotoa kakkakertymän sivusta)
 • kova kakka ja/tai kakkaaminen on kivuliasta
 • kakan kertyminen suolistoon – ei tyhjene koskaan kunnolla, vaikeasti pyyhittävä tahmakakka
 • peräsuolessa kakkaa (normaalisti pitäisi olla tyhjä)
 • lapsen kokoon nähden suuret kertakakkamäärät (WC voi mennä tukkoon)

 

Ummetuksen/tuhrimisen hoito

Ummetuksen/tuhrimisen hoidossa on aluksi tärkeää saada kakka niin pehmeäksi, ettei kakkaaminen ole hankalaa eikä tee kipeää. Keskeistä ovat säännölliset ateriat päivän aikana kuidut huomioiden sekä riittävä veden juominen tasaisesti päivän aikana. Lapsen on hyvä opetella säännöllinen kakka-aika päivärutiiniksi jolloin rauhallinen yritys 5-10 minuuttia ilman muuta tekemistä. Hyvä ja rento asento on tärkeä. Koroke jalkojen alla on välttämätön. Lapsen jalkojen tulee olla tukevasti jakkaralla, istuma-asento etukumara, kädet jalkojen päällä, ei kiinni pöntön reunoilla.

 • kakka-aika aamupalan, lounaan tai päivällisen jälkeen
 • 5 ateriaa päivässä, pääateriat lautasmallin mukaisesti
 • vältä liiallista sokerin ja rasvan käyttöä (esim. sokerimurot, mehut, pasteijat)
 • suosi kokojyvätuotteita, tummia riisejä ja pastoja
 • maitoa ja maitotuotteita 5dl
 • vettä noin litra päivässä

Linkki: Ummetuksen-oireet-ja-hoito.pdf

Lääkehoito

Makrogoli-valmiste (Pegorion tai Movicol) on turvallinen apuaine ja useimmille lapsille tarpeellinen. Sitä saa apteekista ilman reseptiä. Makrogolin vaikutus perustuu sen kykyyn sitoa itseensä vettä, jonka se kuljettaa paksusuolen loppuosaan. Sitä kannattaa alkuun ottaa isommalla annoksella, että kakka on pehmeää ja tulee helposti, eivätkä pidättely ja panttaaminen ole mahdollista. Yleensä ensimmäisinä viikkoina voi tulla kakkavahinkoja ja kakka voi olla hyvinkin löysää, kun suolen loppuosassa olevien kertymien ohi tulee löysempää kakkaa joskus hyvinkin runsaasti. Tällöin annosta ei pidä vähentää vaan edelleen lisätä.

 • makrogolin käyttöaika on vähintään yhtä pitkä kuin ummetuksen kesto
 • makrogoli on turvallinen isollakin annoksella
 • suoli ei totu siihen vaan keskeistä on lapsen oma opettelu kakkaamaan kunnolla

Mitä voin vanhempana tehdä?

Lapsi tarvitsee jämäkkää ja määrätietoista mutta lempeän kannustavaa tukea. Kun ohjaat lasta vessaan, älä kysy onko hätä vaan sano että nyt on aika ja silloin mennään rauhassa yrittämään.

Mistä voin hakea apua?

Jos kotikonstit eivät riitä ja asia huolestuttaa sinua, ota lapsen kakkapulmat puheeksi neuvolassa tai kouluterveydenhuollossa. Sieltä saat lisäohjeita tai tarvittaessa lähetteen erikoissairaanhoitoon uroterapeutin tai lastenlääkärin vastaanotolle.

Vaippaankakkaajat

Yleensä lapsi oppii kakkamaan pottaan/pönttöön 4 ikävuoteen mennessä. Mikäli lapsi ei uskalla kakata pottaan vaan tekee sen mieluummin vaippaan, taustalla on useimmiten ummetus ja siihen liittyvä kivulias kakkaaminen. Usein lapsi myös hakeutuu omaan rauhalliseen paikkaansa piiloon kakkaamaan. Tällöin lasta ei pidä pakottaa potalle vaan ensimmäisenä kakka pitää saada niin pehmeäksi, ettei kakkaaminen satu. Hyvä olisi kuitenkin pitää kiinni siitä, että kakkapaikka on vessa